Appartement vs Woonhuis | Waarom wij niet verhuizen

appartement

Zelf heb ik mijn hele leven op hetzelfde adres in een rijtjeshuis gewoond. De enige verhuizing die ik meegemaakt heb is de wisseling van slaapkamers en toen ik tijdelijk uit huis ging ivm een buitenlandse stage. Toen Danny en ik samen wilden wonen gingen we dan ook op zoek naar een huis…

Koophuis of Koopappartement

We stonden allebei ingeschreven bij de Woonstichting bij ons, alleen de regels waren toen net veranderd en we kwamen alleen in aanmerking als we heel veel geluk hadden met loswringen. Toen besloten we om ook maar eens te kijken wat we aan hypotheek konden krijgen. We waren toen nog vrij jong (22 jaar). De categorie woonhuizen viel voor ons al vrij snel af. Met ons budget en het aanbod van huizen was er niet veel soeps en we wilden niet tot aan de max gaan zitten. Al snel gingen we dus kijken voor een appartement. We bekeken er meerdere in diverse buurten, maar vonden niks naar ons zin. Wij hadden er nog een gezien, maar daar ging onze voorkeur eigenlijk helemaal niet naar uit. Daar gingen we meer heen om gewoon eens wat vergelijkingen te maken voor onszelf.

Een eigen appartement!

Toen wij er echter binnenkwamen moesten we gelijk ons beeld bijstellen! Wat een leuk appartement! Al snel besloten we voor een tweede keer te gaan kijken en nog even wat familie mee te nemen die er meer verstand van hadden. Ook zij vonden het een leuk en mooi appartement.
We brachten een bod uit en na een paar keer heen en weer geboden te hebben kwam het verlossende woord! Het was van ons! Wauw! We hebben gewoon een eigen appartement! Het idee was er om een jaar of 5 te wonen en daarna de boel te verkopen en een huisje aan de grond te kopen
Inmiddels wonen wij hier alweer bijna 8,5 jaar. In de tijd dat we hier wonen hebben we mooie dingen meegemaakt maar ook verdrietige dingen.Het mooiste is natuurlijk dat wij hier samen wonen met 2 heerlijke bengeltjes!

Dan komt ook nu de reden waarom ik deze blog schrijf.

Verhuizen

Toen we zwanger waren van de eerste kregen we regelmatig de vraag of we nu ook de boel te koop gingen zetten en verhuizen. Ons antwoord? ,,Nee!”
Toen we zwanger waren van de tweede kregen we weer dezelfde vraag; ,,Jullie zullen nu wel snel gaan verhuizen he?” Ook toen bleef ons antwoord; ,,Nee!”

Tuurlijk, als we diep in ons hart kijken hadden we het misschien wel leuk gevonden om in een rijtjeshuis te wonen. Maar buiten het feit dat dat nu financieel gezien gewoon niet gaat, hebben we het hier enorm naar ons zin. Wij hebben het destijds gekocht voor een bedrag waar een paar jaar later de woningen voor over de toonbank gingen. De crisis sloeg kort daarna toe en we zagen de waarde van onze woning hard omlaag gaan. De appartementen hier worden nu gemiddeld voor 40.000 – 50.000 minder verkocht. Dat in combinatie met een veel te hoge hypotheek maakt dat ons huis staat dus flink onder water staat! Inmiddels zit de huizenmarkt weer in de lift dus wie weet ziet het er over een paar jaar heel anders uit. Tot die tijd genieten wij hier gewoon van ons appartement!

Ik zal jullie een aantal voordelen noemen van wonen op ons appartement

 • Alles is gelijkvloers, je bent zo klaar met het schoonmaken van het huis
 • Doordat je geen trappen in huis hebt kun je de kinderen best even in de woonkamer laten terwijl je de badkamer aan het schoonmaken bent of de was aan het ophangen.
 • We hebben allemaal een ruime kamer. We wonen op bijna 100m3. We hebben een ruime woonkamer, 3 slaapkamers, ruime douche, apart toilet, ruime keuken en ruim balkon. Daarnaast kom je via de gang in de hal. Vanuit de hal kun je bij elke kamer komen.
 • We wonen op het einde van de galerij. Bijna nooit loopt er iemand voor je raam voorbij die naar binnen gaat staan te turen!
 • Doordat we aan het eind van de galerij wonen kunnen de kinderen veilig op de galerij spelen. De noodtrap zit wel voor onze deur, maar dat is voor de kinderen geen probleem. Als je in het midden of aan het begin woont moet je altijd opletten dat ze niet de trap af gaan. Nu zitten we er zelf naast!
 • Leuk contact met de buren! Doordat er ook veel gezinnen met kinderen wonen is het extra gezellig voor de kinderen. Met name als het weer wat warmer wordt en wat langer licht en ze na het eten nog even buiten kunnen spelen.
 • De zon staat gunstig voor ons. In de ochtend en tot halverwege de middag hebben wij de zon op ons balkon. Daarna trekt hij via de zijkant naar de voorkant. ’s Avonds staat de zon dus op onze keuken en slaapkamer. Regelmatig zitten we ’s avonds heerlijk in het zonnetje te genieten van een lekkere kop koffie of een lekker drankje met de buren. We hebben zelfs wel eens op de galerij gebarbecued! De kinderen konden zich heerlijk uitleven en wij ook 🙂
 • Het centrum is voor ons op loopafstand. Als we naar het centrum gaan gaan we eigenlijk altijd lopend! Ook is er een supermarkt op loopafstand.
 • Als we de kinderen lekker willen laten rennen kunnen we 2 kanten op. Linksaf richting het stadspark of rechtsaf naar het parkje met kinderboerderij!
 • We hebben heel veel familieleden dichtbij wonen met een grote tuin. Als we echt in een tuin willen spelen met de kinderen kunnen we daar altijd terecht. Bijkomend voordeel: zelf hebben we geen tuin, dus ook niks om bij te houden! Ideaal.
 • Hoeveel maanden per jaar maak je nu effectief gebruik van een tuin? Dat zijn er eigenlijk maar een paar. Wij vinden dus eigenlijk dat we daar niks aan missen. Wij hebben een overdekt balkon, bij een regenbui kunnen we heerlijk buiten zitten zonder nat te worden. Wordt het fris? Dan zetten we de heater erbij aan, maar dat is maar zelden. Eigenlijk alleen ’s winters als de mannen buiten een sigaartje roken.

Tuurlijk kan ik zo ook een paar nadelen op noemen, maar die wegen (nog) niet op tegen de voordelen. Voorlopig zitten wij hier dus prima!

7 comments on “Appartement vs Woonhuis | Waarom wij niet verhuizen

 1. Wij wonen ook in een appartement… en ja natuurlijk denk ik wel eens, “woonde we maar in een eengezinswoning met net iets meer ruimte”. Maar stiekem vind ik het wel prima zo, heb een hekel aan het huishouden en op een tuin zin ik al helemaal niet te wachten!

 2. Het is wel grappig, dat die vraag inderdaad standaard volgt als je met kinderen in een appartement woont. Maar het zegt inderdaad niets. Sommige appartementen zijn groter dan een huis! En daarbij is het ook erg persoonlijk. Niet iedereen heeft veel woonruimte nodig of een tuin, bijvoorbeeld. Zelf woon ik een huis. Maar het allergrootste voordeel van een appartement of flat is dat het gelijkvloers is. Ik ben dan zo sneller klaar, omdat je gewoon niet heen en weer hoeft te lopen van etage. En afhankelijk van hoe het ingericht is, kan je ook meer dingen tegelijk doen. Onderweg naar de badkamer, meteen even alvast het brood uit de vriezer leggen bijvoorbeeld.
  Sheila onlangs geplaatst…Een ongelukje…. en dan?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge