Budget | Werken met een maandbudget

Een aantal jaar geleden toen ik nog studeerde en we op één loon moesten rondkomen werkten we altijd met een budget. Omdat wij bijna altijd onze boodschappen en andere dingen pinnen heb je weinig zicht meer op je uitgaven en geef je onbedoeld een hele boel geld uit…

Leven op één loon

Benthe is geboren toen ik in mijn 2e jaar van mijn HBO-studie zat. Hilke werkte gelukkig en had een vaste baan als automonteur. We hadden iedere maand dus een vast inkomen, die soms aangevuld werd als ik stage liep. Maar jullie snappen vast dat dit geen hoog inkomen was. Toch moesten vaste lasten als huur, elektra, gas, water en de auto wel iedere maand betaald worden. Toen hebben we een berekening gemaakt welk bedrag we maandelijks overhielden om variabele uitgaven te doen. Dit werkte heel goed, zo hielden we zelfs geld over om op vakantie te gaan.

Maandbudget

Ondertussen zijn we een aantal jaar verder, heb ik ook een loon en is Hilke’s loon flink omhoog gegaan. Al met al hebben we nu veel meer geld om te besteden en doe je dit onbewust ook. Want wanneer je al je uitgaven pint verlies je echt het overzicht. Wel kun je tegenwoordig veel makkelijker je saldo checken op je rekening via een app. Omdat er onbewust dus veel meer geld uitging dan ons lief was besloten we maar weer een maandbudget in te voeren. Dit houdt in dat we een vast bedrag per maand pinnen (in ons geval 600 euro) en daar al onze aankopen van moeten doen. In een potje bewaren we het geld en wat aan het eind van de maand ‘over’ is wordt in een apart potje gedaan. De inhoudt van dit ‘spaar’potje gaat mee op vakantie voor leuke uitjes.

Schriftje bijhouden

Daarnaast houdt in een schriftje bij waar en hoeveel geld er is uitgegeven. Ik merk aan mezelf dat ik veel minder uitgeef in bv. de supermarkt als ik met een maandbudget werk. Je koopt veel minder onzin dingen. Als je bv. naar de action gaat blijft de hand ook wat vaker op de knip en koop ik echt alleen waarvoor ik kwam! Komende maand ga ik bijhouden hoe het ons is vergaan de afgelopen maand. En laat ik zien waaraan we ons geld hebben besteedt.

Hebben jullie ook een maandbudget of wordt er ook onbedoeld meer gepind dat je lief is?

2 comments on “Budget | Werken met een maandbudget

  1. Wat goed, ik las net een bespaarblog bij Cynthia en haar en jouw tips ga ik zeker doorvoeren. Momenteel vliegt geld hier de deur uit en ik heb amper een idee waar naar toe. Of een maandbudget bij ons gaat werken weet ik nog niet. Wij pinnen alles. Maar ik neig er wel naar om een aparte rekening te open voor bijvoorbeeld boodschappen.
    Roelina onlangs geplaatst…Vertrouwd geluid bij een ongeboren kindje biedt geborgenheid + WIN een zwangerschapssieraadMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge