Chronisch ziek en zorgverzekeringen

Ieder jaar word de zorgverzekering weer een paar euro per maand duurder, maar wist je dat sommige kosten soms helemaal niet vergoed worden? of alleen vanuit de aanvullende verzekering? 

Chronisch Ziek

Zoals jullie misschien wel weten heeft Hilke de ziekte van Crohn (chronische darmontsteking) en is hij dus chronisch ziek. Dit is vorig jaar na een lange periode van niet fit zijn aan het licht gekomen tijdens een spoedopname. Na een ziekenhuis opname waarbij het een zoektocht was naar de juiste medicatie, kwam hij met een tas vol medicatie thuis. Maar na deze ziekenhuisopname bleek de ontsteking nog steeds niet volledig weg te krijgen. Dus krijgt hij nu elke zeven weken in het ziekenhuis een infuus met medicatie en daarnaast slikt hij dagelijks ook nog een behoorlijke hoeveelheid medicatie.

Wanneer je chronisch ziek bent ben je vaak in het ziekenhuis te vinden, je moet namelijk een aantal keer paar jaar naar de medisch specialist. Daarnaast onderga je meerdere onderzoeken per jaar, van bloedonderzoek tot een scopie. Ontzettend vervelend natuurlijk al die onderzoeken, maar het is allemaal in het belang van zijn eigen gezondheid. Want met de juiste medicatie zijn de klachten redelijk onder controle.

De ontstekingen in z’n darmen zijn zo goed als onder controle, maar zoals iedereen die chronisch ziek is vast herkend zijn er altijd klachten die niet minder worden. Zo is Hilke vaak moe, heeft hij last van de bijwerkingen van de medicatie en moet hij vier keer per dag medicatie slikken. En door de infusen is hij één keer per zeven weken een halve dag in het ziekenhuis te vinden. Een hele omschakeling!

Zorgverzekering en chronisch ziek

Maar het zijn niet alleen de directe zorgkosten, maar juist ook de secundaire zorgkosten die zorgen voor extra zorgkosten. Zo gaat Hilke vaker naar de tandarts, want door de medicatie kan z’n gebit kwetsbaarder worden. Ook bezoekt hij vaker de huisarts en andere medische specialisten zoals een dermatoloog of longarts. Jaren betaalden we ontzettend veel premie, maar ondertussen ben ik blij dat er in Nederland een goed zorgstelsel is die veel kosten vergoeden. Maar desondanks moeten we regelmatig een eigen bijdrage bijleggen of word medicatie helemaal niet vergoed.

Ieder jaar kijk ik of de huidige keuze qua zorgverzekering nog bij ons past en of we niet moeten overstappen. Wist je dat online een Zorgverzekering vergelijken heel gemakkelijk is? Door middel van verschillende vragen word duidelijk of en welke aanvullende verzekering voor jou het beste is. Want heb jij over de volgende dingen al nagedacht?
– Partner/gezin wel of niet meeverzekering?
– Hoe hoog wil je je eigen risico?
– Aanvullende verzekering?

Wij kiezen er bewust voor om iedereen bij dezelfde zorgverzekeraar te verzekeren, zo is het goed geregeld en weten we precies waar we aan toe zijn. Ook verzekeren we ons extra voor oa tandartskosten en fysiotherapie. Want het is nooit leuk om een hoge rekening te krijgen en achteraf blijkt dat de gemaakte kosten niet vergoed word.

Kijken jullie ieder jaar naar een nieuwe zorgverzekering? Of zijn jullie al jaren bij dezelfde zorgverzekering verzekerd?

Deze blog is een samenwerking

4 comments on “Chronisch ziek en zorgverzekeringen

  1. Ik was altijd tevreden met mijn verzekering, maar ik ga nu toch overstappen. Het ziekenhuis in onze woonplaats is failliet en er komt gelukkig een ander ziekenhuis uit de regio de zorg overnemen. Mijn huidige verzekeraar heeft geen samenwerking met dit ziekenhuis, dus kan ik of mijn kinderen hier niet behandeld worden. We gaan dus kijken naar een ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge