De weg naar de diagnose: lactoseintolerantie

melk

Al vrij snel nadat Youri geboren is begonnen de problemen met de voeding! Waar hij de eerste paar weken een tevreden baby leek, veranderde hij in een baby die dagelijks meerdere malen spuugde en dunne luiers had. Pas na 14 maanden weten we dat hij lactose intolerant is, iets wat zeer weinig voorkomt bij kleine kinderen en daarom ook enorm wordt onderschat.

Vanaf z’n geboorte kreeg Youri borstvoeding, in de eerste week begon alles goed op gang te komen en hij was een goede drinker… Een goed begin was het halve werk zo dachten wij. Na de voeding gaf hij vaak wel een beetje melk terug, maar niet schrikbarend veel. Na drie weken begon hij echt met spugen… Alles zat dan onder en we gebruikten hydrofiele luiers ipv spuugdoekjes! Na een bezoekje aan de huisarts die dacht aan reflux konden we met wat maagzuurremmers naar huis. De eerste tijd was dat wel de oplossing, maar toen ik de borstvoeding met zes maanden ging afbouwen en hij af en toe een hapje mee proefde van fruit en groente kwamen er in alle heftigheid krampjes en vieze luiers bij, naast nog steeds af en toe spugen. We besloten de huisarts weer te contacten en die schreef een doorverwijzing naar de kinderarts.

Na een paar weken wachttijd en een bezoekje bij de kinderarts waren we niet veel wijzer… Youri groeide goed en was in haar ogen een vrolijk jongetje dat volop aan het ontwikkelen was. We gingen toch enigszins teleurgesteld weer naar huis. Ons ventje was gewoon niet zichzelf… We experimenteerden met verschillende groente en fruit en lieten ook het een en ander een tijd staan om zo uit te sluiten wat het kon zijn. Maar de ontlasting bleef ontzettend dun, stinkend en zeker meer dan drie keer op een dag. Ik was het zat en belde wederom de huisarts dat het zo niet langer kon. Die adviseerde ons naar aanleiding van de klachten een vragenlijstje in te vullen met eventueel familiaire aandoeningen, een lactosevrij dieet te gaan volgen voor twee weken en een dagboeken bij te houden. Na twee weken zouden we een bezoekje brengen aan de huisarts en alles bespreken. In die twee weken zagen we Youri langzaam veranderen in een vrolijk en goed gehumeurd jongetje die ineens gewone ontlasting had 1x op een dag! Eindelijk hadden we de oorzaak van alles gevonden!

In een volgend blogje kun je gaan lezen hoe wij hier in het dagelijks leven mee omgaan en wat de beperkingen zijn!

Waren jullie al bekend met lactoseintolerantie? Hebben jullie nog tips en/of lekkere melkvrije recepten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge