Gastblog | De verjaardagsmuts is de verjaardagstraditie van Studiokisa!

Binnen een gezin is het heel fijn om tradities te hebben. Een van mijn persoonlijke favorieten is de verjaardagsmuts. Ik kan me nog zo goed herinneren dat mijn vader elk jaar een muts voor mij maakte en dat ik heel erg uitkeek naar het moment dat ik hem op mijn hoofd kreeg. Dan kon mijn verjaardag echt beginnen. De cadeaus die ik voor mijn verjaardag kreeg ben ik inmiddels allang vergeten maar mijn mutsen nooit.

 Uit de oude doos: een paar van mijn eigen verjaardagsmutsen

Waar komt de verjaardagsmuts eigenlijk vandaan?

De Romeinen introduceerden de kalender waardoor iedereen zijn geboortedag kon onthouden en vieren. Deze traditie verdween echter weer in de Middeleeuwen. De enigen die toen nog hun verjaardag vierden waren koningen en wat droegen zij op hun verjaardag? Jawel: verjaardagskroontjes. Het was de introductie van de verjaardagsmutsen zoals we die nu kennen.

 

De mutsen van Sam op de eerste foto werd hij 1 jaar op de laatste 14 

Mijn eigen traditie

Toen ik zelf moeder werd zette ik deze traditie uiteraard voort. Toen mijn oudste zoon Sam geboren werd, ging ik ook voor hem verjaardagmutsen maken. Voor zijn derde verjaardag wilde hij graag een tractormuts met een paard (hij was toen helemaal weg van paarden). Vanaf dat moment vroeg ik hem elk jaar voor zijn verjaardag wat hij graag op zijn muts wilde. Voor zijn 4de verjaardag koos hij voor een brandweerauto  met een brandend huis. De mutsen werden echte verhaaltjes.  Inmiddels werden mijn mutsen steeds mooier en begonnen mensen te denken dat ik ze gekocht had. Toen Sam 7 werd bedacht ik dat mijn mutsen inmiddels zo mooi waren geworden dat ik ze wel kon gaan verkopen en zo werd mijn webwinkel verjaardagsmuts.nl geboren.

 

De mutsen van Kian op de eerste foto werd hij 1 jaar op de laatste 9

Sam kreeg een broertje Kian en ook voor hem maak ik uiteraard ieder jaar een mooie muts. Ook hij mag altijd zelf bedenken wat er op zijn muts moet komen. Op zijn muts voor zijn 4de verjaardag wilde hij net als zijn grote broer een brandweerauto maar hij wilde er ook graag een draak op door ook op deze muts een brandend huis te maken werd het toch nog een logisch verhaal. Bijna hetzelfde thema maar toch duidelijk verschil in de uitvoering. Toen hij 4 werd heeft hij me ook gevraagd om zijn mutsen alleen nog maar voor hem te maken en niet via de webshop te verkopen. Daar had hij natuurlijk helemaal gelijk in. Het maakt het voor mij weer extra leuk omdat ik zo kan experimenteren met dingen die ik niet voor mijn webshop kan maken. Toen hij 7 werd wilde hij bijvoorbeeld een muts met een reiger en daar zitten zoveel kleine details in dat de muts onbetaalbaar zou worden als ik hem ook in mijn webshop zou aanbieden.

Verjaardagsmuts wordt Studiokisa

Inmiddels maak ik allang niet meer alleen maar verjaardagsmutsen (maar daarover in mijn volgende blog meer). Verjaardagsmuts.nl werd dit jaar dan ook omgedoopt in StudioKisa zodat ik ook al mijn andere producten in mijn webshop kwijt kan. Zoals je al hebt kunnen lezen maak ik de meeste mutsen voor mijn eigen jongens maar één keer, maar er zijn een paar modellen die wel in de webshop te koop zijn.

 Deze mutsen zijn geïnspireerd op de mutsen voor mijn eigen kinderen en te koop op StudioKisa 

Zelf heb ik alleen maar jongens maar gelukkig heb ik ook hele fijne klanten met prachtige dochters voor wie ik echte meisjesmutsen mag maken. Zoals de mooie Julie waarvoor ik nu al 4 jaar elk jaar een mooie muts mag maken (heel benieuwd of zij er voor haar 10de verjaardag weer een wil en wat het thema dan wordt).

 De mutsen die ik voor Julie maakte zijn allemaal te koop via StudioKisa, al wijken ze soms een beetje af.

In maart wordt Kian 10 jaar deze keer wil hij graag een muts met een onderwater thema, er moet absoluut een Beluga op omdat hij die geweldig vond in de film Finding Dory, ook is hij dol op kreeften en krabben, het gaat zeker een hele leuke muts worden met veel details, ik heb er nu al zin in! Sam is trouwens net 15 geworden en kreeg een muts met daarop the joker uit de Batmanfilms, allang niet zo lief en schattig meer dus (erg bijzonder dat de traditie voor hem zo belangrijk is dat zelfs als stoere puber hij nog steeds graag een verjaardagsmuts wil).

Weer heel erg bedankt Anne voor je leuke blog! Nu is Anne heel nieuwsgierig: hebben jullie ook bijzondere tradities binnen jullie gezin?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge