Gastblog | Wat is het beste babyspeelgoed?

babyspeelgoed

Met het oog op de feestdagen, willen we voor ieder een leuk cadeau in huis halen! De vraag is wat je voor je baby kan kopen. Wat het beste babyspeelgoed is, is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Na de geboorte gaat de ontwikkeling van je kindje in de eerste twee levensjaren razendsnel. Daar wil je het speelgoed perfect op laten aansluiten. Spelenderwijs krijgen ze bijvoorbeeld indrukken van zwaartekracht of oorzaak en gevolg. In deze blog zetten we uiteen welk speelgoed past bij welke leeftijd.

Welk speelgoed past bij wat welke leeftijd?

0-3 maanden 

Je pasgeboren kindje zal nog niet echt de behoefte hebben aan speelgoed. Eerst moet hij nog wennen aan alle indrukken en prikkels. Je baby heeft genoeg aan jouw gezicht en herkent je vooral aan je warmte, stem en geur. Scherp zien, kan hij tot op een afstand van 20 centimeter. Duidelijke vormen en scherpe contrasten kan hij nog maar net zien. Kleuren zien baby’s pas na ongeveer drie maanden, als de kegeltjes gerijpt zijn. Babyspeelgoed waar je kindje lekker naar kan turen is op deze leeftijd vermakelijk en interessant, bijvoorbeeld een baby mobile. In de eerste drie maanden is je baby veel bezig met het trainen van spieren. Dit klinkt misschien gek, maar het is hetzelfde als spelen. Een baby gym is dan perfect.

4-6 maanden

Je kindje kan na enkele maanden steeds langer zijn nek en rug recht houden. Ook kan hij nu dingen vastpakken met zijn kleine handjes. Spelen wordt daardoor steeds leuker. Spelletjes waarbij hij met een beetje hulp rechtop kan zitten zijn erg amusant. Na ongeveer een half jaar leert je kindje om te kruipen. Een speelkleed met vrolijke kleurtjes om overheen te kruipen is dan heel vermakelijk. Ook vond hij harde geluiden eerst eng, maar nu superinteressant. Een rammelaar is dan het ideale babyspeeltje!

7-12 maanden 

Sommige kindjes proberen al te staan, anderen kunnen net zitten; de ontwikkeling begint nu meer uiteen te lopen van kind tot kind. Ook heeft de een al tanden en de ander nog helemaal niet. Je zult merken dat je baby erg druk is met nadoen en napraten. Hij wil zoveel mogelijk leren! Bewegende dingen zoals bij een spring-a-ling zijn erg interessant. Hiermee leer je je kindje kleuren herkennen en te tellen. De handelingen beschrijf je zodat je baby een idee krijg van richtingen zoals ‘omhoog’ en ‘omlaag’. Ook is dingen uit elkaar halen en in- en uitpakken van speeltjes nu heel leuk, bijvoorbeeld met een stapelset. Dat verklaart ook meteen waarom ze de doos soms leuker vinden dan het speeltje zelf! Als ze bijna een jaar oud zijn, laat je kindje dan spelen met muziekinstrumentjes die geluiden maken zoals een xylofoon. Het maken van muziek is erg goed voor de ontwikkeling van het creatieve vermogen van je kindje.

13-24 maanden

Voor kinderen van deze leeftijd is van alles plezierig om te ontdekken. Er zijn heel veel verschillende soorten babyspeelgoed. Denk eraan: spelen is leren! Leer je kindje samenspelen door tijdens het spelen eerst door hem te laten bepalen wat er gebeurt en daarna laat jij een nieuwe manier van het spelletje zien. Samen torens bouwen (en weer afbreken) of speelgoed waarop je kunt rijden, zoals loopfietsen zijn ook superleuk. Kinderen van deze leeftijd vinden water mateloos interessant. Verschillende speeltjes veranderen het bad in een oceaan van avontuur!

Uiteraard zijn dit grove richtlijnen van wat baby’s ongeveer plezierig en fijn vinden. Het verschilt sterk per kind wat hij of zij interessant en leuk vindt. De een kan al lopen als hij negen maanden is en de ander pas na anderhalf jaar. Het perfecte cadeau voor de feestdagen is de gezelligheid. Maar dat je kindje plezier heeft bij het spelen is natuurlijk het belangrijkste!

7 comments on “Gastblog | Wat is het beste babyspeelgoed?

  1. Wat een handig en duidelijk overzicht! Bij ons is al het babyspeelgoed net de deur uit.. het bouwen is nog lang favoriet gebleven, maar ook de blokjes zijn nu weggegeven aan een ander gezin. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge