Gastouder of Kinderdagverblijf: de keuze van Gerdi

Het blijft een lastige keuze wat is de beste keus voor je kindje een gastouder of het kinderdagverblijf? Een gastouder is kleinschalig, huiselijke sfeer, een kinderdagverblijf heb je altijd vervanging bij ziekte, altijd bezetting in de vakanties.. Het heeft beide zijn voors en zijn tegens, vandaag waarom Gerdi heeft gekozen voor een gastouder.

Gastouder

Toen Benthe een babytje was en ik nog volop studeerde en een jaar stage moest lopen hadden we het geluk dat beide oma’s de opvang konden verzorgen. Beide pasten een dag in de week op, mijn man was twee dagen door de week thuis en ik was één vaste dag vrij. Zo was het handig te regelen en iedereen was blij met de situatie. Toen Benthe anderhalf was, ik druk bezig moest met afstuderen en mijn man ineens vijf dagen ging werken (en niet meer op zaterdag) hadden we veel meer opvang nodig. Toen zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing die bij ons zou passen, de dagen dat ik met het afstuderen bezig was verschilde per week dus het moest wel flexibel zijn. Ook hadden we de ene week meer opvang nodig dan de andere week.

Ik nam contact op met een kinderdagverblijf en met een gastouderbureau. Ze maakten beide een berekening en lieten zien wat de mogelijkheden waren op het gebied van flexibele opvang. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een gastouder, omdat die a veel voordeliger voor ons zou zijn (soms maar halve dagen opvang nodig) en b omdat gastouderopvang veel flexibeler is (hier in de buurt weinig kinderdagverblijven die flexibel opvangen). Toen begon de zoektocht naar een leuke geschikte gastouder die we ons kleine meisje toevertrouwden, we planden wat kennismakingsgesprekken bij verschillende gastouders en gingen op verschillende plekjes kijken. Uiteindelijk vonden we een super leuke enthousiaste jonge moeder die ondertussen al 4 jaar onze gastouder is!

Voordelen

  • Flexibele tijden
  • Je betaald alleen wat je afneemt
  • Goedkoper uurtarief
  • Huiselijke sfeer
  • Persoonlijk contact
  • Één vast leidster

Nadelen

  • Zelf vervanging zoeken tijdens de vakantie van de gastouder.
  • Geen sociale controle van de leidster, je hoort tegenwoordig allemaal van die spookverhalen…
  • Vaak minder leeftijdsgenootjes als op het kinderdagverblijf

Gaan jullie kinderen ook naar de opvang? en waarom hebben jullie gekozen voor een gastouder of het kinderdagverblijf?

2 comments on “Gastouder of Kinderdagverblijf: de keuze van Gerdi

  1. Hier gekozen voor een KDV omdat de kosten voor ons gelijk waren en bij KDV zit ook voeding en luiers bij. Dus is dat voordeliger. Tevens superlieve leidsters die 52 weken per jaar klaarstaan en anders vervanging. Je kunt ook extra dagen afnemen als je kind ziek of vakantie heeft gehad. Deze dagen houd je tegoed en kun je op ander moment inzetten. Wij zitten er al 6 jaar en moeten nog 3 jaar 😉 omdat het op een vaste plek ik gaan de kinderen ook vaak naar zelfde school en BSO, zo blijven ze elkaar zien en ontstaan er leuke vriendschappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge