Gerdi Vertelt | Ziekenhuisbevalling vs Badbevalling

Mijn bevallingen waren enorm verschillend van elkaar! Mijn eerste bevalling was in een ziekenhuisbed terwijl mijn tweede bevalling thuis in de badkamer in bad plaats vond! Twee hele verschillende ervaringen!

Eerste bevalling

Bij Benthe was ik twee week overtijd en werd ik helaas ingeleid in het ziekenhuis. Om 7 uur braken ze mijn vliezen en na ruim tien uur mochten wij Benthe dan eindelijk in onze armen sluiten. Het was een pittige bevalling, waarbij ik alleen uit bed mocht om naar het toilet te gaan! Ik had dus echt een mega zeer achterwerk na die tijd en mocht ook nog eens (door enorme drukte op de afdeling) meer dan twee uur in mijn bevalbed blijven liggen. Achteraf gezien natuurlijk compleet belachelijk, want hallo wie laat een pas bevallen vrouw nu zo lang in bed liggen??

Zwangerschap Youri

Tijdens de zwangerschap van Youri had ik al bedacht dat ik het deze keer heel anders zou willen. Heel graag wou ik een thuisbevalling of als ik zou worden ingeleid een zo natuurlijk mogelijke bevalling. Dus niet gelijk de wee opwekkers op tien, maar de vliezen breken en kijken of mijn lichaam het zelf zou gaan oppakken. Toen mijn verloskundige tijdens het gesprek over de bevalling begon over het bevallen in bad was ik gelijk enthousiast. Nooit had ik er eigenlijks overga gedacht, ik dacht altijd dat het besteed was aan mensen die zelf dat bad hadden of omslachtig het konden huren ergens.

Badbevalling

15 maart 2015 (een week na de uitgerekende datum) was het dan eindelijk zo ver! ’s morgens vroeg dacht ik dat ik moest plassen, maar toen ik eenmaal uit bed was (wat natuurlijk lang duurt als zwangere olifant) dacht ik onee he nu heb ik in m’n broek geplast. Maar dit bleek niet zo te zijn, het waren de vliezen. De hele dag door verloor ik kleine beetjes vruchtwater en voelde ik mij verder helemaal niet anders. Maar ’s avonds rond kwart over 10 begon ik wat weeën te voelen! Na wat instructies van de verloskundige, besloten we dat het tijd was om het bad maar te vullen. Zo’n groot bad vult helemaal niet snel en de weeën werden al snel veel erger, dus de verloskundige kwam ook. Toen de verloskundige rond 11 uur bij ons kwam had ik 6cm ontsluiting, dus het ging heel rap. Rond half 12 had ik al volledige ontsluiting en mocht ik persen! Maar helaas bleef Youri met z’n schoudertjes steken en moest ik de bevalling voorzetten op bed.. Om 20 voor 12 waren wij naast ouders van een meisje nu de trotse ouders van een lief klein mannetje!

Mijn ervaring

Ik ben erg positief over mijn badbevalling en raad het iedere zwangere aan! Ik bedoel je kunt er altijd uit als blijkt dat jij je juist niet kunt ontspannen in bad. Ik vond het erg fijn om dat warme water om mij heen te hebben en was echt in mezelf gekeerd tijdens de weeën. Ik heb ook wel het idee dat dit de ontsluiting enorm heeft gestimuleerd! Anderhalf uur na de eerste wee was Youri er al, terwijl dit bij Benthe meer dan tien uur geduurd heeft!

Ik vond het een erg fijne ervaring ondanks dat Youri helaas niet helemaal in bad is geboren. En zou het dan ook zo weer over doen! Zouden jullie ook in bad willen bevallen? 

3 comments on “Gerdi Vertelt | Ziekenhuisbevalling vs Badbevalling

  1. Lijkt me heel fijn om in bad te bevallen, warom ik het nooit heb gedaan weet ik eigenlijk niet. Toen ik weeen op het ziekenhuis had mocht ik in bad gaan zitten en dat was erg fijn ik kon er alleen heel moeilijk uitkomen..
    Batboy onlangs geplaatst…De proef op de somMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge