Het leven van een dreumes met lactoseintolerantie 

 

melk

In een vorig blogje hebben jullie kunnen lezen dat Youri lactose intolerant is en hoe we eindelijk na jaren dokteren erachter zijn gekomen wat hij heeft. Vandaag zal ik vertellen hoe het lactose vrije (voor een groot deel melkvrije) dieet van Youri eruit ziet. Het is soms vreselijk lastig dat Youri geen lactose kan verdragen, voornamelijk als we op visite gaan, een feestje hebben of bij de gastouder.

Lactose-intolerantie vs Koemelkallergie

Ik hoor heel vaak dat lactose-intolerantie verward wordt met koemelkallergie. Het verschil tussen beide is dat mensen die allergisch zijn voor koemelk reageren op de melkeiwitten in de melk en mensen die lactose intolerant zijn de melksuiker niet kunnen verteren. Bij een lactose intolerantie maakt men niet genoeg of helemaal geen lactose aan in de darmen. Hierdoor worden de melksuikers niet afgebroken en ontstaan klachten als diarree, buikpijn en krampen. Bij Youri gaat het zeer waarschijnlijk om de aangeboren variant, omdat hij al vanaf de geboorte klachten heeft.

Boodschappen doen

Sinds we weten dat Youri lactose intolerant is hebben we geprobeerd de melk zoveel mogelijk te weren uit zijn dieet. Dus geen gewone melk meer, maar ook geen koekjes meer waar melk in zit. Dit was vooral in het begin een enorme puzzel als ik door de supermarkt liep om de weekboodschappen te doen. Mijn boodschappenrondje duurde twee keer zo lang. Mensen zullen wel gedacht hebben: “Wat doet zij nou weer?”… Inmiddels ben ik het al redelijk gewend en gaat het scannen van nieuwe dingen heel snel. Wij deden al vaak boodschappen bij de AH maar ondertussen nog wel vaker, zij hebben op eigen-merk producten duidelijk en overzichtelijk de allergeneninformatie staan. Zo kan ik in één oogopslag zien of er melk in zit.

Tegenwoordig neem ik zijn eigen koekjes en drinken mee.

Op dagen dat we bijvoorbeeld een feestje hebben, of ergens heen gaan merk ik dat het lastig is om Youri lactosevrij te laten eten. Thuis hebben we alleen maar melkvrije koekjes en speciale melk (lactose vrij of soja) in de koelkast staan. Gerechten waar melk in zit passen we aan. Mensen weten vaak niet of er melk in een product zit (let maar eens op etiketten in heel veel producten zit melk of lactose). Daarom neem ik tegenwoordig zelf een stukje koek, rozijntjes en z’n eigen drinken mee. Youri is bijna anderhalf en snapt nog niet dat als we hem mee laten eten (waar vaak wel iets van melk, roomboter oid in zit) hij gelijk reageert met darmkrampen en diarree. Het is soms best lastig om een opstandige dreumes te weigeren. Voor zijn eigen bestwil (en stiekem ook die van ons..) geef ik hem dan een meegebracht koekje.

Hoe gaat dat straks op de peuterspeelzaal of basisschool?

Waar ik vooral tegenop zie is de tijd dat hij naar de peuterspeelzaal en school gaat. Een vreemde omgeving en iedereen die trakteert… Hopelijk valt het mee en reageren andere ouders ook positief en mag Youri wel bij iedereen komen spelen. Ik heb al wat horrorverhalen op internet gelezen, dat had ik niet moeten doen. Tot die tijd blijft het gewoon heel erg oppassen met buiten de deur eten.

Hebben jullie nog lekkere melk vrije recepten, tips voor kookboeken of restaurants in Friesland die goed rekening houden met allergieën?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge