Leren Lezen | Hoe Benthe ineens begon met lezen..

Sinds een aantal maanden kan Benthe lezen, zo ineens wou ze in de bibliotheek een leren lezen boek meenemen. Thuis begon ze ineens de woordjes goed voor te lezen..

Kleuter

Het hoe en wat ze ineens de letters herkende en er woordjes van maakte is ons niet bekend. Op school besteden ze wel veel aandacht aan de letters en de uitspraak daarvan. Maar er echt woordjes van maken deden ze niet. Benthe is wel ontzettend leergierig meisje die graag dingen wil ontdekken en leren. Daarnaast kamt ze wel met perfectionisme, waardoor ze waarschijnlijk eerst zeker wou weten dat ze wat woordjes daadwerkelijk kon lezen voordat ze ons inlichtte. Sinds de eerste keer een boek lenen bij de bibliotheek is ze niet meer te stoppen.

Bibliotheek

Iedere maand gaan we een keer naar de bieb en ze zoekt naast leuke prentenboeken ook wat leren lees boekjes uit. In onze bibliotheek hebben ze een enorm assortiment aan boekjes. De boekjes sluiten ook leuk aan bij de leeftijd van Benthe en haar beleefwereld. Het is altijd feest als ik de tas voor bibliotheek inpak.. Beide kinderen staan dan te springen en het is voor hun echt een uitje! We lezen op ons gemak daar een paar boekjes en zoeken natuurlijk naar mooie nieuwe boekjes.

Er is een stelling vol met leesboekjes voor de beginnende lezer en Benthe begint nu met de achterkant lezen voordat ze een boekje uitzoekt. En natuurlijk wordt er door een boekje gebladerd om te kijken of er wel mooie plaatjes in staan..

School

Op school werd er weinig aandacht besteed aan het feit dat Benthe al las. Tijdens een tienminutengesprek begin dit jaar hebben we aangegeven of er niet wat mee gedaan kon worden, zodat ze uitgedaagd blijft.. Juf vertelde inderdaad dat Benthe wat voorliep op de rest wat betreft het lezen (en het rekenen, maar dat wisten we al). Ze zou eerst overleggen met de juf van groep 3 om te vragen of ze wat materiaal uit groep 3 kon meenemen. Gelukkig zag ik een aantal weken later inderdaad dat er wat spullen op de groep 2 kast lagen die speciaal voor Benthe waren opgehaald. Sindsdien is ze sneller gaan lezen en merk ik steeds vaker dat ze stil gaat lezen. Vooral wanneer we gemakkelijke boekjes lezen met woordjes die ze echt gaat herkennen..

Nog een paar weekjes groep 2 en dan na de zomervakantie echt beginnen in groep 3. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaat vinden. Het spelen en knutselen gaat dan natuurlijk wat meer naar de achtergrond en het leren wordt steeds belangrijker. De laatste weken merk ik aan Benthe dat de uitdaging een beetje weg is, maar gelukkig staan er op school nog leuke uitjes op de planning!

Konden jullie kinderen ook al lezen voordat ze naar groep 3 gingen? Hoe is jullie ervaring met het leren lezen?

One comment on “Leren Lezen | Hoe Benthe ineens begon met lezen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge