Marianne vertelt | Kerst, tradities en meer

Zodra sinterklaas in het land is begint het bij mij al te kriebelen! Heerlijk bezig zijn met de kerst! Gezellig de boom weer opzetten, kerstmuziek draaien, kerstfilms kijken (alhoewel ik mij dat ieder jaar voorneem en het er steeds niet van komt), en gewoon gezellig thuis zijn. Ik wacht er altijd keurig mee tot die goede man het land uit is. Daarna mag de kerstversiering naar boven gehaald worden… of toch niet?

Opzetten van de boom

Dit jaar heb ik de traditie verbroken! Vroeger was het thuis altijd zo dat we het weekend na sinterklaas de boom op zouden zetten! Vandaag kon ik het niet langer meer uitstellen. Ik was vrij vandaag en had zin om de boom op te zetten. Dit jaar zou ik eens voor een echte boom gaan. Wij hadden altijd een zwarte kunstboom, maar die heeft Danny 1,5 jaar geleden weggegooid omdat hij niks met kerst en kerstbomen heeft. Pech voor hem! Nadat ik vorig jaar een jaar geen boom neergezet heb, moest en zou hij er dit jaar toch echt komen! Een echte boom leek mij wel een keer wat. Eerst bij de Gamma geweest, maar daar vond ik de prijs voor een fatsoenlijke boom nogal tegenvallen. Nog even binnen gekeken bij de kunstbomen, maar de verlichting stond niet aan en ik vond dat je er zo geen goede voorstelling van kon maken.

Bij de Karwei vond ik uiteindelijk een schitterende kunstboom! Lucky me! Hij was afgeprijsd omdat het de laatste exemplaren waren (ik vermoed van vorig jaar?). Ik kreeg nu 70% korting op een kunstkerstboom incl. verlichting. Voor dat geld kon ik hem niet laten staan. Ik heb er slechts  € 29,70 voor betaald! Na het avondeten gezellig met de kindjes de boom opgezet! Ze waren allebei helemaal hyper en enthousiast! Zo leuk!

img_6513 img_6518

Koekjes bakken

Ik heb al jaren een Duitse vriendin. We hebben elkaar leren kennen op vakantie in Zeeland zo’ n 16 jaar terug en altijd contact blijven houden. Een paar keer per jaar zien we elkaar nog en dat is altijd heel gezellig! Wat een echte traditie geworden is, is samen koekjes bakken! In Duitsland noemen ze het plätzchen backen. Je bakt dan koekjes en die deel je uit aan vrienden en familie. Wij hebben dat een paar jaar geleden voor het eerst gedaan en sindsdien plannen we elk jaar in december een dag dat we naar elkaar toe gaan en koekjes gaan bakken en versieren! Zo hebben we ook afgelopen zondag gezellig koekjes gebakken!

We hebben chocoladespritsen gebakken, gewone zandkoekjes maar ook pindarotsjes! Erg gezellig en erg lekker! De kinderen (groot en klein :)) hebben nog gezellig de zandkoekjes gedecoreerd en aan het eind van de dag zijn we met een volle trommel weer naar huis gegaan!

kerst koekjes bakken

Kerst vieren met de familie

Kerstavond vieren wij eigenlijk altijd met /bij mijn schoonmoeder. We gaan dan uit eten en doen wat gezelligs of blijven gewoon thuis en hebben allemaal hapjes enzo. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld wezen schaatsen en daarna sushi eten! Erg leuk en gezellig!

Met de familie van Danny’s vader gaan we altijd gezellig met de hele familie uit eten! Meestal is dat de zaterdag of zondag voor kerst. Ieder jaar regelt iemand anders het etentje. Wie dat jaar het etentje regelt, heeft dan ook de Nieuwjaarsborrel op Nieuwjaarsdag.

Omdat ik in der Horeca werk, moet ik vaak ook een van de kerstdagen werken. De andere dag proberen we dan met mijn familie wat te doen. Zo hebben we afgelopen jaren eigenlijk het ene jaar gebruncht met mijn moeder en gedineerd met mijn vader, het jaar erop wisselden we dat om. Dit jaar hoeven we daar geen rekening mee te houden omdat mijn moeder heerlijk op vakantie gaat. Omdat ik ook nog een broertje en een zusje heb, die ook allebei een relatie hebben is het ieder jaar weer een puzzel!

Mijn ultieme kerstdroom is nog altijd om kerst niet thuis te vieren, maar heerlijk te vertoeven in een knus chalet in de sneeuw (in de Alpen, Canada of Lapland bijvoorbeeld). Gewoon geen gedoe, maar heerlijk relaxed genieten van de sneeuw, elkaar en de prachtige omgeving! Ik hou van sneeuw!

img_6535
Nog even een warme chocolademelk drinken na het opzetten van de kerstboom!

Ik ben benieuwd of jullie nog bijzondere tradities hebben in de aanloop naar kerst? Of hoe brengen jullie de kerstdagen door.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge