Minimaliseren | Hoe het allemaal begon

Toen wij een jaar geleden dit huis kochten stond mij een enorme klus te wachten.. Namelijk het opruimen/sorteren van de zolder. In ons oude huis hadden wij een kleine zolder die onhandig te bereiken was via een vlizotrap. Ik sorteerde de spullen en maakte heel veel mensen gelukkig met ‘ mijn troep’ en zo konden we zonder veel rommel verhuizen! Zo begon het minimaliseren in ons huishouden…

Weinig budget

In tijd dat we net gingen samenwonen, kregen we van familie, vrienden en kennissen ontzettend veel spullen. Een bank, eettafel, kinderkamer en zo nog heel veel meer spullen kwamen onze kant op en zo konden we het huisje met weinig geld toch ontzettend leuk inrichten. Na anderhalf jaar in onze eerste woning te hebben gewoond, waren we toe aan iets groters (voornamelijk meer kamers en een tuin). We verhuisden, namen de gekregen meubels mee en hadden nog niet veel troep verzameld. Eenmaal in ons tweede huis, een rijtjeswoning bij de sociale huurvereniging, verzamelden we veel meer spullen. Toen wij een jaar geleden dit huis kochten en nog een aantal maanden hadden voordat wij zouden gaan verhuizen besloot ik alvast de spullen op onze zolder uit te zoeken..

Groot huis betekend veel troep

Maar ik schrok echt van de hoeveelheid spullen die we in vier jaar tijd hadden verzameld. En echt over de hele zolder lag spul. Het overzicht was helemaal verdwenen. Dit kwam mede doordat de zolder alleen te bereiken was via een gammele vlizotrap. Overal lagen dozen met kleding van Benthe, oude schoolspullen van zowel mij als Hilke en nog allemaal oud speelgoed waarvoor Benthe te klein was geworden. De vraag was vooral waar moest ik beginnen en hoe moest ik gaan sorteren. Ik ben ergens in een hoek begonnen en heb in het midden van de ruimte drie bulten gemaakt:

  • Rommel wat rechtstreeks in de kliko kon: kleding met vieze vlekken (sommige kleding krijgt rare vlekken op zolder…), kapot speelgoed e.d.
  • Spullen waarmee ik een ander blij kan maken.
  • Spullen die we zelf nog nodig hebben (of graag wouden bewaren) zoals: oude schoolspullen, babyspullen e.d.

Anderen blij maken met de overbodige spullen

Na alles goed te hebben gesorteerd heb ik de kliko gevuld. Daarna was het tijd om vrienden en familie blij te maken met spullen en heb ik een ritje gemaakt naar de kleding-/speelgoedbank. Daar waren ze dolgelukkig met de vele spullen! Zo kunnen ze met sinterklaas ook kinderen waarvan de ouders weinig budget hebben verwennen. Toen wij vijf jaar geleden hals over de kop een huis zochten, een hele inboedel en een heel klein budget hadden was ik zo blij met alle mensen die om ons heen stonden. Daarom heb ik er voor gekozen niet alles maar doelloos weg te doen bij het grofvuil, maar echt alles te gaan sorteren en weggeven. Zo zijn er weer heel veel mensen gelukkig geworden met mijn rommel en heb ik een ‘lege’ zolder!

Hebben jullie ook veel ongebruikte spullen op zolder? Schenken jullie overbodige spullen ook wel eens aan goede doelen?

2 comments on “Minimaliseren | Hoe het allemaal begon

  1. Mijn werk doet elk jaar een inzameling voor 5 verschillende goede doelen gekozen door hen. Dus zowel wij als mijn schoonzus verzamelen spullen voor daar in te leveren. De rest van het jaar gaat het meestal weg via facebook groepjes, dus vertrouw ik er wel op dat de mensen eerlijk zijn als ze zeggen dat ze het kunnen gebruiken en niet breed hebben.
    Ineke onlangs geplaatst…Hiep hiep HOERA + win Virtual reality bril !!!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge