Minimaliseren/Duurzaam | Kinderkleding

Helemaal hip en hot, overal kom je het thema minimaliseren wel tegen. Van tinyhouses tot een lege kledingkast. Ook hier in huis kunnen we er niet meer onderuit.. Er zijn al vele kasten uitgezocht en spullen weggegeven. En ook de kledingkasten van de kinderen moesten eraan geloven.

Minimaliseren of Duurzaam?

Ik kocht altijd veel en veel te veel kinderkleding. Als ik een keer ging winkelen kocht ik gewoon wat ik leuk vond en keek niet van te voren in hun kasten of ze het wel echt nodig hebben. De laatste paar jaar was er dus ongemerkt best veel kinderkleding het huis binnen geslopen. De meeste merkkleding is weer goed door te verkopen en het andere gaf ik weg!

Maar we worden ons steeds meer bewust van het feit dat de kledingindustrie uitgemolken is. Winkels als bijvoorbeeld de Primark schieten als paddestoelen de grond uit, kleding voor een paar euro. Heel leuk voor je portemonnee natuurlijk. Maar de kleding word vaak gemaakt in grote fabrieken in landen als Bangladesh. Vrouwen en kinderen werken daar tegen hele lage lonen en de kleding is gemaakt van slechte kwaliteit. Vaak kun je de kleding na een paar weken weer weggooien of is de kleding zo stuk. Dit heeft ons wel aan het denken gezet, want hoe kunnen we dit voorkomen?

Kledingkasten uitzoeken

Op Facebook zag ik al alweer van verschillende merken de zomercollectie voorbij komen, terwijl ik eigenlijks nog wel zin heb in een echte winter. Maar ik ben dus alvast begonnen met het uitzoeken van de kasten van de kinderen. Beide hebben ze nog wat zomerkleding wat nog past (vooral korte broeken, want daar doen mijn kinderen altijd een paar seizoenen mee), maar toch moet er wel weer wat kleding bij!

Minimale hoeveelheid kleding

Om dit jaar te voorkomen dat ik gewoon koop wat ik mooi vind (wat altijd teveel is) wil ik doormiddel van een lijst gaan winkelen. Bij het samenstellen van de lijst heb ik gebruik gemaakt van onderstaande lijst (Bron: Moedersminimalisme). Hier heb ik mijn eigen draai aangegeven, want ik was misschien minder dan een gemiddelde moeder (alle soorten was komen 1x per week voorbij). Daarnaast heeft Youri iedere dag een nieuwe set kleding aan terwijl Benthe tegenwoordig vooral broeken wel twee dagen aan kan (ik ben ‘gezegend’ met smeerpoetsen..)

Basic
– nette zomerjas
– speeljas, hier gebruiken we meestal een vest of sportjack
– paar sneakers
– 2 pyjama’s
– Joggingpak (Benthe heeft hier haar hockeyvest en trainingsbroek voor)
– 10 onderbroeken
– 5 hemden
–  10 paar sokken

Benthe
– paar slippers
– set zwemkleding (badpak of bikini en waterschoentjes)
– 3 t-shirts
– 3 spijkerbroeken
– 3 korte broeken
– 3 jurkjes
– 3 leggings
– 2 vestjes (voor koude dagen over de t-shirts of jurkjes)

Youri
– 1 paar sandaaltjes
– 1 zwembroek + uv shirtje + waterschoentjes
– 10 t-shirts
– 5 korte broekjes
– 5 lange broeken
– 2 vesten

Gebruiken jullie ook een lijst voor de hoeveelheid kinderkleding? Of kopen jullie gewoon wat jullie mooi vinden? 

One comment on “Minimaliseren/Duurzaam | Kinderkleding

  1. Ik probeer ook te minderen. Heb voor dit seizoen al veel minder gekocht, omdat ik nog zoveel had. Begon het wel echt zonde te vinden zoveel weinig gedragen. Nu is het natuurlijk niet zo dat alleen goedkope kledingwinkels hun kleding uit landen als Bangladesh haalt. Er zijn merken genoeg die dat ook doen. Niet alleen een Primark oid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge