Traditie | Lampegietersavond

lampegietersavond

Gisteren was het Lampegietersavond in Veenendaal!

Wat is dat nou eigenlijk precies?

Lampegietersavond is een traditioneel feest dat de tweede maandag in september wordt gevierd in delen van Utrecht en Gelderland (Gelderse Vallei), waaronder Veenendaal, Renswoude, Woudenberg, Scherpenzeel en Ederveen. Kinderen lopen vaak verkleed en met een lampion door de straten. Na afloop wordt er traditioneel kaneelbeschuit met warme chocolademelk genuttigd. Bij ons wordt lampegietersavond gevierd op de maandag in september die het dichtst bij 17 september valt. Dit kan dus de 2e of 3e maandag in september zijn.

Het feest is ontstaan in de tijd dat net voor de winter de straatlantaarns weer gevuld werden en voor het eerst de lampen werden ontstoken.

Vroeger

Ik heb hele leuke herinneringen aan Lampegieteravond!
Vroeger vierden we Lampegietersavond altijd met de hele straat! Van te voren werden er heel veel familiezakken friet besteld bij de plaatselijke snackbar en aten we gezellig met alle kinderen en ouders een frietje! De ouders versierden altijd een praalwagen (soms ook in een bepaald thema) en de kinderen gingen verkleed met de praalwagen mee! De oudere kinderen liepen in de optocht mee met een stoere fakkel of mooie lampion. Iedereen verzamelde zich bij het Buurthuis en vanaf daar ging de stoet onder begeleiding van een muziekband de buurt door! Na afloop gezellig warme chocolademelk drinken en langetjes eten!

Wel leuk dat het nog net zo leeft als vroeger! Op school hadden ze al een lampion gemaakt en mochten de kinderen overdag een eigen optocht lopen en liedjes zingen!

De optocht

Dit jaar liepen we voor het eerst met de optocht mee in “West”. Vroeger werd dat nog per straat gedaan, nu is het 1 centraal verzamelpunt en dat is het winkelcentrum in West.

Vooraf was er al een kleine warming up en konden de kindjes gezellig dansen en springen. Speciaal voor deze gelegenheid was Vaiana helemaal uit Motonui naar Veenendaal gekomen om samen met de kindjes ook nog even op de foto te gaan.
Natuurlijk wilde Saar ook nog even op de foto!

lampegiet vaiana

Daarna was het tijd voor de optocht! Onder begeleiding van een muziekband liepen we de route door west.

Tussendoor werd er gezongen, gewandeld en gedold.

Na afloop stond er nog warme chocolademelk en kaneelbeschuit klaar! Wederom een gezellig avondje en de kinderen gingen natuurlijk weer veeeeel te laat naar bed \;0

Thuis hebben wij natuurlijk ook nog even warme chocolademelk op en en kaneelbeschuitje gegeten!

 

Hebben ze bij jullie ook bijzondere tradities?

 

5 comments on “Traditie | Lampegietersavond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge