Persoonlijk | Verhuizen met kinderen + tips

verhuizen met kinderen

Nu we inmiddels ruim 2 maanden in dit huis wonen is het tijd om te vertellen hoe de kinderen op de verhuizing gereageerd hebben.

De voorbereiding

Wij zijn vanaf het begin af eigenlijk heel open geweest naar de kinderen over de naderende verhuizing. Zo wist Senn ook al op tijd dat hij naar een andere basisschool zou gaan.

Vanaf het begin hebben we de kinderen overal bij betrokken. Toen de koop helemaal rond was zijn we ook met de kinderen in het huis wezen kijken. Van te voren hadden we ze al verteld dat we nu in een huis zouden gaan wonen waarbij ze met een trap naar hun slaapkamer moesten. Senn kwam op zolder terecht en Saar bij ons op de 1e verdieping. Ze noemden het ook de kamer met 1 trap of de kamer met 2 trappen.

De verhuizing

Op de dag dat we de sleutel kregen waren de kinderen ziek. Maar gelukkig fit genoeg om even met oma te komen kijken toen we de sleutel hadden gekregen. Ook tijdens het klussen de volgende dag waren ze er. Toen wij zondags over gingen hebben we ’s morgen samen met de kinderen de bus gehaald en hebben ze geholpen de eerste dingen te laden. Daarna hebben we ze afgezet bij de oppas. Toen we alles in het nieuwe huis hadden staan en gegeten hadden hebben we ze opgehaald en zijn we naar het nieuwe huis gegaan om daar voor het eerst te slapen!

De overgang

Omdat we begin december verhuisden hebben we de kinderen tot de kerstvakantie op de oude school / KDV gelaten. Zo was voor ons zoontje de kerstvakantie echt even een rustmoment (letterlijk, want hij was zo ongeveer de hele maand december inclusief begin januari ziek).

Hoe reageerde Senn

De eerste week na de kerstvakantie op de nieuwe school was een drama. Iedere dag bracht ik hem huilend weg. Ik vroeg mezelf echt af waar ik in vredesnaam aan begonnen was… Gelukkig draaide dat na een week om en ging hij lachend naar school. Op de oude basisschool vond hij overblijven niet leuk, nu roept hij Yes als hij mag overblijven!
Qua vriendjes heeft hij er nog niet zo heel vele gemaakt op deze school. Op de vorige school was hij samen met 3 vriendjes echt de 4 musketiers. Hij heeft nu met 1 vriendje van de nieuwe school een paar keer afgesproken en met zijn kinderfeestje had hij nog 2 kindjes uit zijn nieuwe klas uitgendigd. Hopelijk komen er nu wat meer speelafspraakjes voor hem!

Het leuke is dat nu we aan de grond wonen, de schoolvriendjes uit de buurt komen en er veel speeltuintjes in de buurt zijn, hij ook wat makkelijker zelf naar zn vriendjes toe kan. In de flat kon dat niet. De weg die ertussen lag was veel te gevaarlijk!

Hoe reageerde Saar

Waar ik bij haar eigenlijk de meeste problemen verwachtte, bleek dit totaal niet nodig te zijn!

Ik kan bijna zeggen dat we er een ander meisje voor teruggekregen hebben!
– De nachten gaan stukken beter!
– Ze is veel makkelijker en luistert beter!
– Ze gaat niet meer huilend naar het KDV! Waar ik haar op het oude KDV 1,5 jaar huilend heb achter gelaten (als ik de hoek om was, was het goed hoor), zwaait ze me hier gedag en gaat lekker knuffelen met de juf of spelen met de kindjes.

Met name bij Saar merken we dat ze in dit huis veel beter haar ei kwijt kan. Het is een meisje wat ruimte nodig heeft. Op de flat zat ze redelijk opgesloten en nu kan ze overal “wijds” naartoe kijken en lekker in de tuin spelen bij mooi weer, speeltuintjes om de hoek!

Verhuizen met kinderen tips:

  • Wees open naar de kinderen toe. Vertel ze op tijd (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen uiteraard) dat ze gaan verhuizen. Bij ons zat er nog geen 3 maanden tussen het te koop zetten en de uiteindelijke overdracht.
  • Ga tijdig kijken bij nieuwe basisscholen en kinderdagverblijven. Wij hebben eerste zelf gekeken naar een basisschool en zijn er daarna met Senn geweest. Ook hebben ze allebei wendagen gehad op de nieuwe “scholen”.
  • Hou rekening met oude vriendjes en vriendinnetjes. Senn mag van ons spelen met wij hij wil. Is het een jongetje van de nieuwe school (graag zelfs) of is het een jongetje van de oude school? Geen probleem. Dat whatsapp van tegenwoordig is wel heel handig… Ook zijn de oude buurjongens en buurmeisjes bij ons geweest. De buurmeisjes zijn zelf ook verhuisd dus daarvan wisten ze al hoe het was.
  • Maak als eerste de kamers van de kinderen klaar. Als de kinderen lekker hun eigen plekje hebben, dan is de eerste slag al gemaakt!
  • Ga (als het mogelijk is) regelmatig kijken bij het nieuwe huis. Ons huis ligt in de straat bij mijn schoonouders en om de hoek bij mijn vader. Voor de kinderen dus een herkenbare plek! Ook zijn wij 1x met de kinderen in het huis geweest zodat ze al een keer konden rondkijken ipv alleen maar foto’s te zien.

One comment on “Persoonlijk | Verhuizen met kinderen + tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge