Waarom een vechtsport goed is voor je kind

Veel ouders denken dat een vechtsport geweld bevorderd, maar het tegendeel is waar.
Het verbetert je discipline en sociale vaardigheden. 

Zo nu we dat gezegd hebben kunnen we verder tot de orde van de dag. 

Waarom is een vechtsport goed voor je kind?

  • Ze worden actief / actiever
  • Ze leren wat respectvol met elkaar omgaan is.
  • Vechtsport is goed bij stoornissen zoals ADHD
  • Ze leren om focus en rust te vinden, dus ook een stukje concentratie

Onterechte angst

 

 

Veel ouders zijn wat huiverig om hun zoon of dochter op een vechtsport te doen. Er gaan vaak negatieve verhalen over karate of kickboksen rond of bijv. andere ouders kijken er negatief tegenaan. Veel mensen denken dat de kinderen die leren kickboksen later allemaal criminelen en straatvechters worden.

Niets is minder waar. Kinderen die leren kickboksen krijgen hier veel positieve energie van. Ze worden weerbaarder maar leren ook discipline in de gestructureerde trainingen.

Waarom kickboksen goed is voor kinderen

Kickboksen heeft vaak op volwassenen al een positief effect en dat geldt ook voor kinderen.
In de vechtsport is respect nummer één. Ze leren met respect met elkaar om te gaan. De discipline in de training leert ze goed op te letten. Daar hebben ze baat bij op school en in hun latere leven.

Kickboksen verbetert het reactievermogen en helpt hem beter te concentreren. Ze zullen zich zowel lichamelijk als geestelijk beter in hun vel voelen en met meer energie de dag door gaan. Ze worden leniger en sterker en leren ook nog wat links en rechts is door het constante trappen en stoten.

Kickboksen voor onzekere kinderen

Veel kinderen zijn op (hun eigen manier onzeker). Hier kunnen ze veel last van hebben op school. Ze hebben het niet naar hun zin en hebben moeite om vriendjes te maken.
Helaas worden er ook nog steeds veel kinderen gepest. Onzekere kinderen zijn dan vaak een gemakkelijk doelwit.

Kickboksen is de oplossing voor onzekere kinderen. Tijdens de kickbokstraining leren de kinderen wat ze kunnen. Ze worden zich bewust dat ze invloed kunnen uitoefenen en dat ze helemaal niet zo machteloos zijn als ze zelf denken. Ze hoeven niet bang meer te zijn… Ze kunnen voor zichzelf opkomen en staan hun mannetje!

Al snel worden de positieve effecten zichtbaar bij je kind. Ze maken makkelijker vriendjes en laten niet meer over zich heen lopen. Ze zullen zich fitter en energieker voelen door het sporten en zitten daardoor lekkerder in hun vel.

Kickboksen voor heethoofdjes

Ook voor kinderen die echte heethoofdjes zijn is kickboksen een goede sport. Heeft je kind soms agressieve uitspattingen of is hij erg gefrustreerd? Kickboksen biedt de uitlaatklep. In de kickbokstraining kan je kind op een goede manier zijn frustraties of agressie kwijt, zonder daar anderen mee pijn te doen.

Het is dus niet zo dat kickboksen agressief gedrag bevorderd. Juist kinderen die moeite hebben met negatieve gevoelens, frustraties en agressie hebben veel baat bij kickboksen. Ze leren op een goede manier met hun gevoelens om te gaan, elkaar met respect te behandelen en niet hun gevoelens op anderen te projecteren.

Wat heeft mijn kind nodig om te gaan kickboksen?

  • Sportkleding
  • Bokshandschoenen, dit kunnen ze in het beginsel vaak lenen bij de sportschool
  • Scheenbeschermers, dit kunnen ze in het beginsel vaak lenen bij de sportschool
  • Gebitsbescherming, bij de allerkleinsten is dit vaak nog niet nodig
  • Bandages of binnenhandschoenen, bij de allerkleinsten is dit vaak nog niet nodig
  • Eventueel kruisbeschermer, bij de allerkleinsten is dit vaak nog niet nodig

Vanaf welke leeftijd mogen ze kickboksen?

De leeftijd waarop je kind mee mag doen met kickboksen verschilt per sportschool, vraag dit even na bij de sportschool bij je in de buurt. In sommige sportscholen kan je kind op zijn vierde al meedoen met kickbokstrainingen, uiteraard afgestemd op de leeftijd en speelsheid van een kind van die leeftijd.

In de groepen voor jonge kinderen wordt er op een speelse manier het kickboksen aangeleerd. Maar ook daar geldt dat respect en discipline belangrijke factoren zijn binnen de vechtsport.

Kickboksen geeft je kind veel positieve energie, die hij in het dagelijks leven goed kan gebruiken. Ze staan hun mannetje, op een respectvolle manier!

 

Deze blog heb ik geschreven omdat onze zoon inmiddels een paar keer een kickboksles gevolgd heeft en je toch nog steeds reacties krijgt als vind je dat niet gevaarlijk en zou je dat wel doen. Ik hoop met deze blog dat steeds meer volwassenen zien en lezen dat een vechtsport goed is voor je kind en ten onrechte als negatieve sport genoemd wordt. 

Bron;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge